• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Ono što pojedini gradovi tek uvode, Labin kao prioritet postavio prije deset godina – zaštitu zubi u djece

Objavljeno .

Sve više gradova i općina, odnosno dječjih vrtića počinje značajniju pažnji posvećivati oralnom zdravlju djece, tj. uvodi četkanje zubi u vrtićima. Dok pojedini gradovi u Hrvatskoj tek razrađuju ideje i započinju s projektom, program Zaštite zubi na području Grada Labina počeo je s provođenjem još 2007. godine uslijed specifičnog problema uočenog na području Labinštine, a to je loše zdravstveno stanje zubi, odnosno visoki stupanj raširenosti karijesa kod djece u dobi od 6 godina.
Uslijed toga, a uz financijsku potporu Grada Labina, pokrenute su aktivnosti za organiziranje sveobuhvatne i cjelovite zdravstvene skrbi trudnica, predškolske i školske djece, a programske mjere preuzete su iz Plana i programa mjera zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja prilagođene mogućnostima i specifičnostima lokalne zajednice. Grad za projekt izdvaja 12 tisuća kuna godišnje, a sredstva se odnose na naknadu za voditeljicu i nabavku materijala, doznajemo od koordinatorice Labin zdravog grada, Vesne Blažina Hatić.
Osnovni ciljevi programa su očuvanje zdravlja zubi kod djece, poboljšanje zdravlja oboljelih zubi te sprječavanje ranog gubitka zubi i pojavnosti posljedičnih oboljenja, zatim podizanje zdravstvene obrazovanosti roditelja i odgojno obrazovnog osoblja u vrtićima i osnovnim školama, poticanje svjesnosti o važnosti očuvanja zdravlja mliječnih zubi prehranom i četkanjem zubi fluorovim pastama, poboljšanje provođenja oralne higijene kod jasličke djece te nastavak provođenja mjera zaštite zubi u vrtićima, školi i obitelji s ciljem očuvanja zdravlja zubi. 
Što se Dječjeg vrtića `Pjerina Verbanac` i `Gloria` tiče, projekt zaštite zubi započeo je prije desetak godina. Sva su djeca uključena u projekt te im se od malih nogu usađuju navike četkanja zubi i održavanja oralne higijene.
Od zdravstvene voditeljice pri DV Pjerina Verbanac`, Nadije Žufić Rudan doznajemo da se djeca  sustavno prate te im se kontrolira stanje zubi. Već pri upisu u jaslice ili dječji vrtić dijete mora donijeti potvrdu stomatologa o stanju zubi.
`Projekt se u vrtiću provodi na način da djeca iza obroka peru zube. U pojedinim skupinama je to iza oba obroka, dok neke skupine četkaju zube iza ručka, iz razloga što je to vrijeme kada su dva odgajatelja u smjeni. Što se jaslica tiče, postupno se uvodi projekt, a u početku djeca tek ispiru usta vodom, a s četkanjem počinjemo pred prelazak u vrtić. Ja kao zdravstvena voditeljica više puta kroz godinu obiđem sve vrtićke skupine i provjerim stanje zubića u djece. Ukoliko uočim loše stanje zubića, preporučim roditeljima da posjete stomatologa. Što se predškolaca tiče, oni su dodatno uključeni u postupak fluoridacije, odnosno premazivanja zubi posebnim gelom.
Na zdravlje zubi utječe se i kroz pravilnu prehranu. Kod najmanjih u jaslicama akcent se stavlja na to da se djecu što ranije nauči žvakati i piti što više vode, dok se kod djece u vrtiću servira pravilna prehrana kontrolirana od strane Zavoda za javno zdravstvo`, doznajemo od zdravstvene voditeljice.
Veliku pažnju vrtić posvećuje i tome da se djeci približi rad stomatologa, stoga odgojne skupine često posjećuju studenti stomatologije i stomatolozi te djeci kroz igru približe sam proces pregleda.
`Samo zdravi mliječni zubi stvaraju preduvjet za zdrave trajne zube, a zdravi zubi su preduvjet zdravlja cijelog organizma. Prevencija je vrlo bitna i treba joj pridavati veliku pažnju`, dodala je Žufić Rudan.
Kao što smo već napisali, projekt se provodi pod okriljem Labin zdravog grada, a voditeljica projekta je mr.sc. Božena Vutuc Franković, dr.stom. Projekt je prepoznat od više strana. Dvije su godine izmjenjivali iskustva s kolegama iz Vinkovca, kao i Poreča, koji su bili pred uvođenjem projekta. Također, njihova su iskustva korištena i pri implementaciji projekta `Istra bez karijesa`, kada se u pulske vrtiće uvodilo četkanje zubi. Projekt je dobitnik pohvale `Naj akcija` 2012 godine. Voditeljici projekta Vutuc Franković prošle je godine dodijeljeno priznanje Grada Labina za doprinos i postignuće u radu iz oblasti zaštite zdravlja. 
Tekst i foto: 5portal
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.