• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Kontrolama mjerenja tlaka i šećera u krvi odazvalo se 643 građana

Objavljeno .

Labin Zdravi grad u suradnji s Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja – Ispostava Labin povodom Svjetskog dana zdravlja vršio je mjerenje tlaka i kontrolu šećera u krvi u dječjim vrtićima, osnovnim školama, srednjoj školi, centru Liče Faraguna, Inkluziji, radno zaštitnoj jedinici za osobe s invaliditetom INPROMO te u klubu umirovljenika na Trgu Labinskih rudara. Ovim se kontrolama odazvalo sveukupno 388 građana. Osim toga, prije i nakon manifestacije „Hoditi i zdravi biti“ Patronažna služba mjerila je tlak sudionicima te je mjerenje izvršeno za 255 građana.
Po usporedbi na prošlogodišnje preventivne akcije, veći je broj građana koji su se odazvali, a odstupanja od normalnih referenca tlaka i šećera u krvi bila su zadovoljavajuća.
Naime, šećerna bolest ili dijabetes je skupina bolesti karakterizirana visokom razinom glukoze u krvi koja potječe od nedostatka sposobnosti tijela da proizvede ili koristi inzulin. Unazad 10 godina prati se izraziti rast poremećaja učestalosti šećerne bolesti, a to je ujedno i rastući javno-zdravstveni problem. Važan korak je prevencija i edukacija o principu bolesti, mogućnostima liječenja i sprječavanju komplikacija te pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti.
 
Krvni tlak je odraz rada srca i punjenja krvnih žila. Kod zdravih osoba vrijednosti krvnog tlaka kreću se oko 120/80 mmHg, mjerene tlakomjerom na nadlaktici (arterija brahijalis). Poremećaj tlaka može se očitovati u sniženim ili povišenim vrijednostima.
Patronažna služba Istarskih domova zdravlja Labin redovito jednom mjesečno vrši mjerenje krvnog tlaka (RR) u klubovima umirovljenika s ciljem promicanja zdravlja, životnog stila, ranog otkrivanja, praćenja i kontrole kroničnih nezaraznih bolesti. Par puta godišnje vrši se i kontrola šećera u krvi (GUK). Raspored mjerenja je sljedeći:
Vinež, Dom kulture „Riko Milevoj“ - drugi utorak u mjesecu, od 17-18 sati (RR svaki mjesec, GUK 2 x godišnje)
Stari grad, Velika vijećnica Grada Labina - drugi utorak u mjesecu, od 8-9 sati (RR svaki mjesec, GUK  3x godišnje)
Podlabin, Klub umirovljenika - zadnja srijeda u mjesecu, od 8-9 sati (RR svaki mjesec, GUK 4 x godišnje)
Kature, Klub umirovljenika - prva srijeda u mjesecu, od 8-9 sati (RR svaki mjesec, GUK svaki mjesec).
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.