• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Posljednja godina projekta PATHS-RASTEM u labinskim osnovnim školama

Objavljeno .

Radnim sastankom s voditeljicom Labin Zdravog grada Vesnom Blažina Hatić završila je još jedna godina primjene PATHS-RASTEM programa u labinskim osnovnim školama „Ivo Lola Ribar“ i Matije Vlačića. Naime, s ovogodišnjim četvrtašima osnovnih škola završila je primjena 12-godišnjeg programa koji je učiteljima omogućavao da u nastavi rade na razvijanju samokontrole, emocionalne svijesti i vještina rješavanja problema u međuljudskim odnosima kod djece. Program se s jednom generacijom učenika provodio u trajanju od četiri godine, a provodile su ga učiteljice razredne nastave koje su bile educirane za primjenu istog. Škole su uz podršku Grada Labina, Labin Zdravog grada u  program uključene od 2007. godine. Tada je implementiran u okviru šireg projekta Zajednice koje brinu Upravnog odjela za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Istarske županije te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
PATHS-RASTEM u školskoj u školskoj godini 2018./2019. primjenjivale su učiteljice Tatjana Blašković, Gordana Drupulić i Elide Stemberga u OŠ „Ivo Lola Ribar“ te Nevija Golja i Martina Augustinović u OŠ Matije Vlačića uz podršku stručnih suradnica Hane Šiljan Bembić i Elide Živić.
Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvelo je novi program „Škola za život”. U “Školi za život” sudjelovat će kroz idućih par godina sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj.  Program će se provoditi u 1. i 5. razredu osnovnih škola te u 7. razredu za predmete biologija, kemija i fizika. U srednjim se školama provodit će se u 1. razredu gimnazije u svim predmetima te u 1. razredu četverogodišnjih strukovnih škola u općeobrazovnim predmetima. 
Cilj programa je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i metoda rada te novih nastavnih sredstava s obzirom na ciljeve kao što su povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi te motivacija njihovih učitelja i nastavnika. U program su implementirani i elementi programa PATHS – RASTEM, a uz uvedene e-usluge i građanski odgoj koji je već u primjeni, a koji promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava, ulazimo u novo doba školskog obrazovnog sustava. 
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.