• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Danas u Labinu započinje s radom Savjetovalište za spolno zdravlje mladih

Objavljeno .

Zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada, nazočila je u petak konferenciji za novinare u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije na kojoj je najavljen početak rada Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji.
 
Predstavljanju rada Savjetovališta prisustvovao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović, zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar te predstavnici devet gradova koji su uz Pulu podržali novi program Zavoda i to gradovi Buje Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Rovinj i Vodnjan.
 
Ravnatelj Stojanović pojasnio je kako je ovaj Program osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprjedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodnog i sigurnog spolnog iskustva bez prisile.
 
„Program će provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji s psiholozima i epidemiolozima Zavoda, djelatnicima škola, liječnicima drugih specijalnosti. Savjetovalište s radom počinje već u ponedjeljak 3.veljače, a u Buzetu 6.veljače. “Omogućimo mladima razvoj spolnosti kao izvora zadovoljstva i pozitivnog potencijala, bolju educiranost, otklanjanje predrasuda, bolju razinu zdravlja i kvalitete života te smanjenje zdravstvenih posljedica“ zaključio je Stojanović.
 
Savjetovališta će se održavati na sedam lokacija (Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj) u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15,00 do 17,00 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli će raditi i ponedjeljkom i utorkom. Savjetovališta imaju svoju službenu Facebook stranicu, a izrađeni su prigodni plakati i letci.
 
Provodit će se edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (8. razred OŠ i 3.razred SŠ). Učenicima će, u terminu dogovorenom sa školama, nadležni školski liječnik prikazati kratku prezentaciju / video te će razgovarati sa učenicima i odgovoriti na prikupljena i/ili postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje će biti obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumima (međupredmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj). U Puli će se također po srednjim školama organizirati tribine „Susret s ginekologinjom“ (jedna tribina po školi).
 
Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore i stručne suradnike - predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih. Savjetovalište u Labinu financirat će se iz sredstava projekta Labin Zdravi grad.
 
 
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.