• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Djelatnice Centra „Luka Ritz“ boravile u Labinu

Objavljeno .

U ponedjeljak, 23. svibnja i utorak 24. svibnja u organizaciji Grada Labina u Labinu su boravile ravnateljica i socijalna radnica Savjetovališta „Luka Ritz“ iz Zagreba. Tim povodom održale su interaktivno predavanje za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola na temu vršnjačkog nasilja. Učenici su na različitim primjerima njima bliskima učili prepoznati razliku vršnjačkog sukoba i vršnjačkog nasilja te kako se u pojedinim situacijama ponašati. Djelatnice Savjetovališta Luka Ritz sastale su se s predstavnicima Grada Labina, ravnateljima osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ te sa djelatnicama i članovima udruge Labin Zdravi grad uključenima u rad Centra za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“. Sastanci su bili vrijedna razmjena iskustva i znanja te mogućnosti zajedničke buduće suradnje. Podsjetimo da je Centar Luka Ritz bio partner udruzi Labin Zdravi grad prilikom prijave projekta „Dobar start“ na natječaj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je i bio prihvaćen za financiranje i čije su aktivnosti provedene uspješno tijekom 2020. i 2021. godine.
Luka Ritz rođen je u Zagrebu. Pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode. Od zadobivenih ozljeda, preminuo je nekoliko dana kasnije. Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv nasilja. Lukini roditelji osnovali su Savjetovalište Luka Ritz za borbu protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili da širimo ljubav, toleranciju i mir.
Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ kao ustanova je osnovan 2014. godine, a sa stručnim radom započeo je u studenome 2017. godine. Djelatnost Centra Luka Ritz obuhvaća savjetovanje i psihosocijalnu podršku djeci, mladima i njihovim roditeljima, a s ciljem pomoći pri prevladavanju poteškoća kod djece i mladih, prevencije nasilja i drugih oblika rizičnih ponašanja, pomoći djeci uključenoj u vršnjačko nasilje, unapređenja socijalnih vještina djece i mladih te unapređenja roditeljskih vještina. Centar u radu naglasak stavlja na prevenciju i sprečavanje, odgađanje ili umanjivanje rizičnih čimbenika koji kod djece i mladih povećavaju vjerojatnost nastanka problema u ponašanju.
 
 
  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.