• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Svjetski dan mentalnog zdravlja – besplatno psihološko savjetovanje u Centru „Dobar start“

Objavljeno .

Udruga Labin Zdravi grad u ponedjeljak, 10. listopada 2022. povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Centru za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“ održat će dane otvorenih vrata Centra i pružati besplatno psihološko savjetovanje građanima od 15 do 17 sati. Besplatno savjetovanje pružat će psihologinje Hana Šiljan i Đeni Zuliani Blašković. 
 
U zadnje 2 godine, kao posljedica krize izazvane koronavirusom, financijske krize, prima se sve više upita naših građana i građanki te primjećuje povećana potreba za podrškom i očuvanjem mentalnog zdravlja.
 
Ovogodišnji slogan, kojeg preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), je “Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom". Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 1 od 5 osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost, samo ⅓ njih ima stručnu pomoć. Razlozi nedobivanja stručne pomoći su razni kao: nedostatak praćenja i trijaže, nedovoljna dostupnost pomoći, duge liste čekanja, visoka cijena, nedostatak percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći te stigmatizacija, sram i strah. Zbog svega navedenog željeli bismo podsjetiti naše građane na važnost brige o mentalnom zdravlju, dati informacije o dostupnosti usluga savjetovanja i utjecati na smanjenje stigme i predrasuda vezanih uz traženje stručne psihološke pomoći. 
 
Ovo je ujedno prilika da se obilježi i 2 godine rada Centra „Dobar start“. Tako će udruga Labin Zdravi grad predstaviti rad Centra „Dobar start“ i u subotu, 8. listopada na događaju „Susret generacija“ na Trgu labinskih rudara od 9,00 do 12,00 sati. U ponedjeljak, 10. listopada će se objaviti članak za roditelje „Mentalno zdravlje mladih“ kojeg piše socijalni pedagog Ana Lučić Runko, a u utorak, 11. listopad u emisiji Radio Labina „Putovima srca“ slušati ćemo psihologinju Dubravku Ujčić Lukšić na temu „Samopodrška“.
Građani se mogu obratiti psihologinjama Centra i u redovno vrijeme osobno svaki četvrtak od 16 do 18 sati, telefonom na broj 0989469111 ili mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Adresa Centra je Rudarska 1, Labin (zgrada Porezne uprave – prizemlje).
 
  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   / Rudarska 1, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.