• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Gradonačelnik i načelnici podržali rad Centra „Dobar start“

Objavljeno .

U ponedjeljak, 10. listopada udrugu Labin Zdravi grad posjetili su Gradonačelnik Labina, Valter Glavičić, načelnica Općine Sv. Nedjelja Irene Franković, načelnik Općine Pićan Dean Močinić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kršan Glorija Fable, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj i ravnateljica labinskog Centra za socijalnu skrb Blaženka Butorac sa suradnicom Anom Lučić Runko.
 
Povod posjeti bili su Dani otvorenih vrata Centra za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“  i obilježavanje dvije godine rada Centra, a upravo na Svjetski dan mentalnog zdravlja.
Udruga Labin Zdravi grad osnovana je 2005. godine, a 2013. godine započeo je s radom Centar +65. Centar „Dobar start“ otvorio se 2020. godine nakon ostvarene potpore tadašnjeg Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Trenutno udruga provodi tri projekta u kojima je nositelj (MOST – Moja mobilna starost, Centar za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“ i RE-Generacija) i dva projekta u kojima je partner (SLIKA: Seniori Labina + Internet Kreativna Akademija i Dodir tehnologije).
 
Osim razgledavanja prostorija udruge u kojima djeluju dvije organizacijske jedinice Centar +65 za pomoć starijim osobama i Centar za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“, upoznali su se intenzivnije s radom psihološkog savjetovališta. Rad su im približile Vesna Blažina, koordinatorica udruge i Hana Šiljan voditeljica Centra „Dobar start“.
Udruga ima četiri prostorije u kojima se provodi savjetodavni rad, a Centar „Dobar start“ ima uredovno vrijeme četvrtkom od 16 do 18 sati ili po dogovoru s korisnicima. Centar je u ove dvije godine primio ukupno 105 klijenata i odrađeno je 763 savjetodavnih sati. Klijenti su bili godišta od 4 do 81 godine što pokazuje da potreba postoji i da je Centar prepoznat kao mjesto gdje građani mogu potražiti podršku kada im je potrebna. U Centru je angažirano šest stručnih suradnica psihologinja, socijalnih pedagoginja, magistra sestrinstva, a ima i dvije volonterke. Centar puno radi s djecom pa tako dvije stručne suradnice provode terapiju igrom za čije je potrebe opremljena i igraonica u kojoj se ista provodi. Za igraonicu je nabavljen potrebni namještaj, ciljane didaktičke igračke i društvene igre. Prostorije se koriste i za rad gradskog logopeda. Ono što predstoji je opremanje još jedne prostorije za savjetodavni rad i rad drugih organizacijskih jedinica. Promocija rada se provodi objavama u lokanim i regionalnim medijima, objavom na službenim stranicama udruge http://www.labin-zdravi-grad.hr/, na Facebook stranicama udruge i Centra, izrađeni su letci i plakati, a i kontaktima sa vrtićima i školama.
„Stresne okolnosti značajno utječu na mentalno zdravlje svakoga od nas, na kvalitetu života i na potencijal pojedinca. Iako ponekad psihološko savjetovalište i razgovor sa psihologom predstavlja tabu temu o kojoj se nerado priča, upravo iz rada Udruge Labin Zdravi grad vidljivo je da potreba postoji i da se građani sve više obraćaju za savjet, pomoć i podršku. Pružanje podrške svakome u trenucima kada je to potrebno, nije nikakva sramota, a pružanje psihološkog savjetovanja ili samo razgovora i saslušavanja nečijih problema uvelike pomaže. Kroz ubrzani tempo života kojeg svi prolazimo u današnje doba, ovakvi projekti i činjenica da se naši sugrađani imaju kome obratiti za pomoć kada je najpotrebnije, snažno obogaćuju našu zajednicu te će Grad Labin i dalje podržavati vaš rad koji je jedan od onih „tihih“ kotačića koji zaista čini razliku. Na tome vam čestitam.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić tijekom posjeta.
 
Rad udruge Labin Zdravi grad podupiru Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Istarska županija, Grad Labin, Općina Sv. Nedelja, Općina Raša, Općina Kršan, Općina Pićan, Općina Barban, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istra, Europski socijalni fond.
 
  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   / Rudarska 1, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.