• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Uskoro kreću besplatne STEM radionice za labinske osnovnoškolce

Objavljeno .

STEM edukacija i STEM kultura nešto je o čemu se sve više govori, a sve je prisutnija i u školovanju, što kroz nastavne a što kroz izvanškolske aktivnosti. Često pogrešno povezivano samo sa suvremenom tehnologijom i informatikom, STEM područje obuhvaća široki spektar prirodnih znanosti te učenje teorije ali i praktične primjene znanja o prirodnom području predmeta i znanstvenih smjerova. Razvoj STEM vještina u bliskoj će budućnosti biti sve važniji, te je dobar temelj za postizanje osnova tehnološke pismenosti.

Priliku za dodatno učenje STEM vještina dobit će i labinski osnovnoškolci, i to potpuno besplatno, kroz projekt "Dodir tehnologije", čiji je nositelj zagrebačka udruga za STEM edukaciju "Gradionica", a partneri Fakultet elektronike i računarstva (FER) Zagreb, Grad Labin i udruga Labin - zdravi grad. Ovaj projekt ulazi u svoju završnu fazu, ka da se u njega uključuju i krajnji korisnici - djeca osnovnoškolskog uzrasta.

Program koji će se ovoga proljeća odvijati u Labinu, kreće s događanjem u labinskom CO-WORKING prostoru (Rudarska 1, na katu Gradske knjižnice Labin) u nedjelju 16.4.2023 s početkom u 12 sati. Sva zainteresirana djeca i roditelji pozvani su da prisustvuju demonstracijama STEM tehnologije, koje će sadržati sljedeće:

Demonstracija LEGO programa - upoznavanje s WeDo 2.0 programom LEGO edukacije. WeDo 2.0 nudi veliko osvježenje u edukacijskom programu i pristupu učenju. Posjetitelji će i sami moći pokušati koristiti ove robote za zabavu i učenje.

Demonstracija DRON programa - mogućnosti korištenja edukacijskih i onih malo “ozbiljnijih” dronova u svakodnevnom životu. Edukacijski dronovi letjet će individualno i u formaciji, dok ćemo mogućnosti profesionalnih proučavati “na zemlji”.

Demonstracija 3D printera/kružnih programa - upoznavanje s tehnologijom 3D printa počevši s recikliranjem plastike i stvaranja filamenta za 3D printer te stvaranja predmeta uz pomoć 3D printera. Puno se govori o recikliranju a ustvari ono što najviše radimo (oni koji to rade) je razdvajanje otpada. Što se događa nakon razdvajanja, koji su to procesi i koliko zahtijevaju rada i energije uglavnom ne vidimo. Zato smo stvorili proces u kojem polaznici mogu vidjeti i iskusiti cijeli proces – od otpada do predmeta napravljenog iz tog otpada.

Demonstracija VR programa - mogućnosti primjene tehnologije virtualne stvarnosti u učenju i treniranju vještina. Zbog prirode ovog sustava, preporuka je da interval korištenja bude kratak, a sve informacije o ovoj tehnologiji i mogućnostima njene primjene moći ćete saznati od demonstratora.

Inače, u sklopu ovoga projekta u Coworking prostoru Grada Labina već je instalirana edukacijska oprema za provedbu STEM aktivnosti kod mladih i djece Labina. Oprema uključuje PRUSA 3D printer te četiri prijenosna računala i četiri WeDo LEGO edukacijska seta. U istom će prostoru ubrzo nakon održavanja ovog najavljenog događanja, krenuti i besplatan ciklus STEM edukacije za sve zainteresirane učenike labinskih osnovnih škola, o detaljima kojih će biti više riječi na samom događanju.

Projekt "Dodir tehnologije" ukupno je vrijedan 1.850.631,21 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.850.631,21 HRK, a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   / Rudarska 1, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.