NAZIV PROGRAMA    

PATHS - RASTEM
       
PODRUČJE RADA

PATHS – RASTEM  je sveobuhvatan program za promicanje emocionalne i socijalne kompetencije i smanjivanja agresije i nasilnih ponašanja u ranoj osnovnoškolskoj dobi. Kod djece promiče povećanje samokontrole, bolje razumijevanje osjećaja i emocionalnih stanja, vještine rješavanja problema u međuljudskim odnosima, bolje odnose s vršnjacima te daje poseban naglasak na razvoj samopoštovanja djece.

Ovaj inovativni kurikulum za djecu u vrtiću i nižim razredima osnovne škole (5 do 12 godina) mogu koristiti odgajatelji, učitelji i stručni suradnici kao višegodišnji, kontinuirani prevencijski model.
        
CILJEVI RADIONICE-PROJEKTA    

Promicanje povećane samokontrole, bolje razumijevanje osjećaja i emocionalnih stanja, vještine rješavanja problema u međuljudskim odnosima, bolje odnose s vršnjacima te poseban naglasak na razvoj samopoštovanja djece.       

PODACI O DOSADAŠNJEM RADU, AKTIVNOSTIMA I REZULTATIMA    

U osnovnim škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar" Labin te Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ ovaj se program provodio kao pilot projekt s ciljem utvrđivanja  efikasnosti ovakvog oblika rada s učenicima te mogućnosti daljnje primjene u drugim školama. Program je razvijen u SAD-u, a do sada se provodio i provodi u Hrvatskoj u sklopu znanstveno-akcijskog projekta «Zajednice koje brinu kao model prevencije poremećaja“ u ponašanju djece i mladih» u posljednje 4 godine.

Projekt je financiran od strane Istarske županije i Grada Labina. Vodio se kao dio suradnje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za prevencijska istraživanja Pennsilvania State Sveučilišta iz SAD-a.

Dio je šireg, znanstvenog projekta Zajednice koje brinu čiji je nositelj prof.dr.sc. Josipa Bašić. Učenici su ovaj program izuzetno pozitivno prihvatili i s užitkom savladavali njegove sadržaje.
        
NASTAVAK AKTIVNOSTI I PLANOVI ZA BUDUĆNOST    

Nastavak aktivnosti u sklopu programa.       

KOJE SADRŽAJNE CILJEVE BI SUDIONICI RADIONICE-PROJEKTA ŽELJELI POSTIĆI

Promicanje povećane samokontrole, bolje razumijevanje osjećaja i emocionalnih stanja, vještine rješavanja problema u međuljudskim odnosima, bolje odnose s vršnjacima te poseban naglasak na razvoj samopoštovanja djece.       

KOJIM SE METODAMA RADIONICA – PROJEKT SLUŽI

Edukacija u dječjem vrtiću i osnovnim školama - inovativni kurikulum za djecu u vrtiću i nižim razredima osnovne škole.
       
MJESTO I VRIJEME PROVOĐENJA AKTIVNOSTI RADIONICE-PROJEKTA    

Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ i osnovne škole Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“.

DOB I BROJ IZRAVNIH KORISNIKA RADIONICE-PROJEKTA KOJI SU DOSAD SUDJELOVALI U AKTIVNOSTIMA I KOLIKO IH TRENUTNO SUDJELUJE U RADIONICI-PROJEKTA    

Djeca u vrtiću i nižim razredima osnovne škole (5 do 12 godina).    

  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.